مدیریت کسب و کار چیست؟ سبکهای مختلف مدیریت کدامند؟
مدیر کیست و مدیریت کسب و کار چیست؟
اگر سازمان، شرکت یا مؤسسه را مانند “یک درخت” فرض کنیم، ریشههای درخت بخش مدیریتی هستند که انرژی و حیات را به سایر بخشها مانند تنه، شاخهها و برگها انتقال میدهند. چه بسا اگر جریان کنترل و اکسیژنرسانی از ریشه به خوبی هدایت شود، شاهد به ثمر رسیدن شکوفهها و میوههای درختی هم خواهیم بود.
عملکرد یک کسب و کار مدیریتی هم چنین است. فعالیتهای سازمانی و کنترل آن از سوی مدیریت، بایستی به نحوی باشد که در کوتاهترین زمان ممکن شاهد نتایج روزافزون باشیم.
در ادامه با ما همراه باشید تا بیشتر با جزئیات مرتبط با تعریف مدیریت، دوره مدیریت و مدیریت کسب و کار آشنا شوید.
در ادامه میخوانید:
- مدیریت در کسب و کار چیست؟
- سبکهای مختلف مدیریت کدامند؟
- انواع مدیریت کسب و کار کدامند؟
- ۵ وظیفه اصلی مدیریت کسب و کار چیست؟
- فواید شرکت در دوره مدیریت کسب و کار
✅مدیریت در کسب و کار چیست؟
با توجه به آنکه مدیریت تعریفهای گوناگونی را شامل میشود، اما در این مطلب نقطه تمرکز ما بر روی مدیریت کسب و کار است.
مدیریت کسب و کار را میتوان شناسایی، انتخاب، استخدام و تربیت نیروی انسانی با بهرهگیری از دانش روز فناوری، برای اهداف سازمانی تعریف کرد.
درتعریف دیگر، مدیریت کسب و کار بهرهگیری از تمامی ابزارهای مدیریتی شناخته شده است. ابزارهایی که به ما در به دست آوردن نتایج مطلوب، به کاربردن استراتژیهای کاربردی، بازدهی بیشتر و درآمد بیشتر کمک میکند.
به مراتب اگر شما وارد یک کسب و کاری شوید که هیچگونه اطلاعاتی درباره وضعیت آینده آن نداشته باشید، با سردرگمیهای پیدرپی روبرو خواهید شد. بررسی لحظه به لحظه وضعیت کسب و کارتان قطعاً نیازمند یک مدیریت صحیح و بالقوه است.
“میتوان این چنین عنوان کرد که ورود به کسب و کار مانند ورود به یک جاده خاکی است که با مدیریت مستمر سروسامان میگیرد“
✅سبکهای مختلف مدیریت کدامند؟
سبکهای مختلف مدیریت، موضوعی است که حتی تعجب بسیاری از علاقمندان به این حوزه را برانگیخته میکند.
شاید برایتان جالب باشد که هر مدیری سبک مدیریت مختص به خود را داراست. به همین دلیل معمولاً فرایند فعالیتهای هر سازمان، مؤسسه یا شرکتی با یکدیگر متفاوت است.
این تفاوت به دلیل وجود سبکهای مختلف مدیریتی است که عملکرد تمامی کارکنان تحت تأثیر آن قرار میگیرد.
در ادامه به توضیح مختصری درباره هر یک از سبکهای مختلف مدیریت میپردازیم.
?مدیریت دموکراتیک:
یکی از سبکهای مدیریت کسب و کار، مدیریت به شیوه دموکراتیک است. همانطور که از نام این شیوه پیداست، به معنای اختیار تمام و کمال دادن به نیروی انسانی است. درواقع در این روش کارکنان از نظر عملکرد سازمانی اختیار عمل دارند و میتوانند از نهایت خلاقیت، ذوق و ابتکار خود برای پیشبرد کارها استفاده کنند.
مزایای مدیریت دموکراتیک عبارتند از:
- ایجاد تعامل و ارتباطات میان مدیر و کارکنان
- اعتمادسازی در کارکنان برای به کار گرفتن استعداد، انگیزه و خلاقیت
- افزایش قدرت یادگیری کارکنان
- ارائه بهترین ایدهها و راه حلها از طریق مشورت با کارکنان
- مدیریت بحران به بهترین شکل ممکن در مواجه با ضررهای احتمالی
معایب مدیریت دموکراتیک عبارتند از:
- احتمال سوءاستفاده از شرایط اختیاری برای کارکنان
- احتمال کمرنگ شدن نقش مدیریتی در سیستم
- سپری شدن زمان زیاد برای نظرسنجی هر یک از کارکنان برای کنترل شرایط
?مدیریت استبدادی:
نقطه مقابل مدیریت کسب و کار دموکراتیک، مدیریت استبدادی است. در این شیوه حرف اول و آخر را مدیر میزند و هیچکسی به جز مدیر قدرت تصمیمگیری و یا دخالت در موضوعات کاری را ندارد. در این نوع شیوه مدیریتی، شرح وظایف کاملاً به صورت خط کشی شده برای کارکنان تعیین میشود. به طوری که کارکنان باید دقیقاً بر اساس امور محوله ایفای نقش کنند.
به مدیریت استبدادی، مدیریت دستوری یا مدیریت خودکامه نیز گفته میشود.
مزایای مدیریت استبدادی عبارتند از:
- تصمیمگیری تمام و کمال بر عهده مدیر است.
- عملکرد خوب و بهینه کارکنان در هنگام حضور مدیر
- احتمال حداقلی خطای کارمندان تازه وارد و غیر حرفهای
معایب مدیریت استبدادی عبارتند از:
- ایجاد نارضایتی شغلی بسیار در میان کارکنان
- عدم هرگونه خلاقیت و نوآوری در پیشبرد امور
?مدیریت اختیاری:
سیستم مدیریت اختیاری تا حد بسیار زیادی شبیه به مدیریت دموکراتیک است. با این تفاوت که در این شیوه مسیر کلی فعالیتها برای کارکنان مشخص میشود. چشمانداز و فرایند کاری دقیقاً در این شیوه روشن است. کارکنان میبایست در پایان هر ماه به یک سری نتایج و اهداف قابل توجه رسیده باشند.
مزایای مدیریت اختیاری عبارتند از:
- حفظ خلاقیت، ایجاد انگیزه و نوآوری در کارکنان
- اثربخشی بهینه کار تیمی
- بالا رفتن حس استقلال و رضایت کارکنان
معایب مدیریت اختیاری عبارتند از:
- خودمختاری کارکنان برای حل مشکلات بدون اطلاع مدیر
- بهرهوری پایین در صورت عدم مدیریت صحیح و منظم
- کمرنگ شدن نقش مدیر در نظر کارکنان
✅انواع مدیریت کسب و کار کدامند؟
هر بخش از کسب و کار نیازمند بررسیهای همه جانبه است. به همین جهت مدیریت کسب و کار به شاخههای مختلفی تقسیم میشود که در این بخش به انواع آن اشاره میکنیم:
?مدیریت امور مالی:
تضمین سود کسب و کار بر عهده مدیریت امور مالی است. در این خصوص مدیر باید تمام تلاش خود را برای تعادلسازی میان ریسک و سود سرمایه به کار ببرد. برنامهریزی، هدایت و هماهنگی برای سرمایهگذاری بهتر، از جمله وظایف مدیر امور مالی است.
?مدیریت منابع انسانی:
از استخدام تا جذب نیروی جدید، آموزش و حفظ کارکنان بر عهده مدیر امور منابع انسانی است. مدیر منابع انسانی باید از قدرت فن بیان بالا و تعامل با سایر کارکنان برخوردار باشد.
?مدیریت اجرایی:
مدیریت اجرایی یا مدیریت عملیاتی، مرتبط با هرگونه عملکرد کارآمد و مفید در سازمان است. ارائه بهترین ایدهها و استراتژیهای تجاری توسط مدیریت اجرایی انجام میشود. همچنین تیمهای مدیریت اجرایی بایستی به بهترین شکل ممکن از منابع موجود برای توسعه سازمان استفاده کنند.
?مدیریت بازاریابی:
مدیر بازاریابی در ۴ حوزه اصلی از قبیل تحلیل شرکت، تحلیل رقبا، تحلیل مشتریان و همکاران فعالیت میکند. میتوان گفت مدیر بازاریابی یک تحلیلگر کسب و کار تمامعیار است. از جمله وظایف مدیر بازاریابی میتوان به مدیریت برند، قیمتگذاری و همچنین استراتژی بازاریابی اشاره کرد.
?مدیریت فروش:
مدیریت فروش با مدیریت بازاریابی متفاوت است. این تفاوت در جذب مخاطب و فروش محصول خلاصه میشود. بدین ترتیب که مدیر بازاریابی وظیفه جذب مخاطب را تا مرحله فروش دارد. از مرحله فروش تا ارائه محصول و خدمات، پای مدیر فروش به میان میآید. بررسی نیاز مشتری و ارائه خدمات طبق خواسته مشتری بر عهده مدیریت فروش است.
?مدیریت استراتژیک:
پارامترهای اصلی برای موفقیت هر کسب و کاری شامل استراتژیهای بازاریابی، مالی و عملیاتی میشود. به همین جهت بازاریاب استراتژیک باید از تفکر استراتژیک برخوردار باشد تا بتواند موفق عمل کند. تحلیل و بررسی وضعیت موجود یک کسب و کار و همچنین آیندهنگری آن بر عهده مدیر استراتژیک است.
برگشت سرمایه و تضمین و ارتقاء شغلی، با کسب مهارتهای مدیریتی
✅سایر موقعیتهای شغلی برای مدیریت کسب و کار:
در بخش قبلی به توضیح مختصری درباره هر یک از مشاغل مدیریتی در حوزه کسب و کار پرداختیم. در این میان بسیاری از موقعیتهای شغلی دیگری وجود دارد که در اینجا نام میبریم.
- مدیریت روابط عمومی
- مدیریت پروژه
- مدیریت تدارکات
- مدیریت کنترل کیفیت
- مدیریت رسانه
- مدیریت دیجیتال مارکتینگ
- مدیریت صنعتی
✅۵ وظیفه اصلی مدیریت کسب و کار چیست؟
تسلط بر مفاهیم بنیادین مدیریت از جمله موارد حائز اهمیت است. بدون دانش و اطلاعات کافی نمیتوان عهدهدار مسئولیت سنگین و خطیر مدیریت کسب و کار شد. در این بخش به ۵ وظیفه اصلی مدیریت کسب و کار اشاره میکنیم.
?برنامهریزی:
ضرورت برنامهریزی برای تمام مدیران اجرایی ثابت شده است. تمام پروسههای عملیاتی هر سازمان بر اساس یک برنامهریزی منسجم و قابل اجرا صورت میپذیرد. با توجه به پیادهسازی برنامههای عملیاتی، مدیر باید همیشه آمادگی لازم برای روبرو شدن با چالشها، مشکلات احتمالی و ارائه ایدههای راهبردی را داشته باشد.
?سازماندهی:
سازماندهی به این معناست که مدیر، پروژه را برای اجرایی شدن به بخشهای کوچکتر تقسیم میکند. طبیعتاً در اینجا وظیفه هر یک از کارکنان سازماندهی میشود. به عبارتی هماهنگیهای مورد نیاز میان افراد، واحدها و هر بخش از سازمان در سازماندهی میگنجد. در نتیجه مدیران بایستی تسلط لازم را برای مهارتهای ارتباطی میان فردی داشته باشند. به طور کلی سازماندهی سبب بهبود بهرهوری کسب و کار میشود.
?کنترل:
آشنایی با شاخصهای کلیدی سنجش عملکرد و ارزیابی اهداف سازمانی در زیر مجموعه کنترل قرار میگیرد. آنچه که بایستی کارکنان به آن توجه داشته باشند اهداف تیمی است. کنترل به معنای ارزیابی عملکرد هر یک از کارکنانی است که در سطوح مختلف سازمانی قرار دارند. بررسی شاخص سنجش پیشرفت هر یک از افراد بر عهده مدیر ناظر است.
?تعیین اهداف سازمانی:
یکی از اصلیترین وظیفه هر مدیر موفقی دستیابی به اهداف سازمانی است. انتقال و تعیین اهداف سازمانی برای هر یک از کارکنان نیز از اهمیت قابل توجهی برخوردار میباشد. برای نمونه مدیر یک کافه با افزایش ساعت کاری کارکنان و متقاعدسازی آنان برای کسب درآمد بیشتر، به بیانی ساده اهداف سازمانی را تشریح کرده است.
?جذب نیرو و حفظ منابع اقتصادی:
استخدام نیروی ماهر و حرفهای از دیگر وظایف اصلی مدیریت کسب و کار است. همچنین برخورداری از یک سری مزایا مانند طرحهای تشویقی، مرخصی با حقوق، برگزاری دورههای کارآموزی و سایر مزایا به حفظ منابع انسانی میانجامد. در کنار حفظ منابع انسانی، جذب نیروی تازه نیز در پیشروی اهداف سازمانی بسیار مؤثر است.
✅فواید شرکت در دوره مدیریت کسب و کار:
با توجه به توضیحات داده شده اهمیت شرکت در دوره مدیریت کسب و کار به یک اصل اساسی تبدیل شده است. دوره مدیریت کسب و کار این امکان را به شما میدهد تا بر تواناییهای خود تکیه کنید و آگاهانه در مسیر بازاریابی قدم بردارید.
در ادامه به برخی از اصلیترین فواید شرکت در بهترین دوره مدیریت کسب و کار میپردازیم.
?برخورداری از موقعیتهای جدید شغلی:
اولین و مهمترین فایده شرکت در بهترین دوره مدیریت دسترسی به فرصتهای شغلی است. با توجه به پیشرفت روزافزون فناوری ما در هر لحظه شاهد سیل عظیمی از مشاغل مدیریتی هستیم. قطعاً برای دستیابی به فرصتهای شغلی مدیریتی و ارتقاء جایگاه شغلی بهتر نیاز به گذراندن دوره مدیریت دارید. در این خصوص آمار نشان داده است که تقریباً سه چهارم کارفرمایان در سراسر جهان افرادی را که در این رشته تخصص کافی دارند، استخدام میکنند.
?پولسازی و افزایش درآمد:
از دیگر مزایای شرکت در دوره مدیریت، توانایی پولسازی و افزایش درآمد است. مطالعات نشان میدهد که میانگین دستمزد افرادی که در بهترین دوره مدیریت شرکت کردهاند، بیشتر از افرادی است که در این خصوص مهارتی ندارند. شرکت در بهترین دوره مدیریت این وعده را به شما میدهد که حتی بتوانید تا ۸۰ درصد افزایش درآمد داشته باشید.
?کسب مهارتهای حرفهای در حوزه بازاریابی:
ارتقاء مهارتهای کاری و حرفهای از دیگر فواید شرکت در دوره مدیریت است. شما میتوانید با پشت سر گذاشتن دوره مدیریت، عملکردتان را بهبود دهید. تعامل با مشتریان و ارتباطات میان فردی از جمله مهارتهایی است که در بهترین دوره مدیریت کسب میکنید.
?شناخت بازار جهانی
شرکت در دوره مدیریت و کسب مدرک تنها به بازار داخلی محدود نمیشود. بلکه شما میتوانید در سطح جهانی به راحتی در حوزه مدیریت کسب و کار مشغول به کار شوید. اگر در شاخه مدیریت کسب و کار، مهارتهای لازم را کسب کنید میتوانید در بازار جهانی به راحتی بدرخشید.
?نتیجهگیری:
با توجه به توضیحات گفته شده حوزه تخصصی مدیریت از پیچیدگیهای بسیاری برخوردار است. با شرکت در بهترین دوره مدیریت میتوانید در حوزههای مختلف و تخصصی مدیریتی تسلط کامل را پیدا کنید.
انسجام و نظم در بخشهای مختلف یک مجموعه است که نقش مدیر را تعریف میکند. آگاهی کافی از پوزیشنهای صحیح مدیریتی سبب میشود که حتی در صورت عدم حضورتان، تمامی عملکردهای مجموعه به درستی انجام شود. آن دسته از مدیرانی که دارای ساختار مدیریتی ممتاز برای کسب و کارشان هستند، بدون شک از مهارتهای تخصصی دوره مدیریت بهرهمند شدند.
دیدگاهتان را بنویسید