✅ راهنمای کامل تعیین اهداف بلند مدت و کوتاه مدت: دو ستون قدرتمند موفقیت
بهتره با چندتا پرسش مهم شروع کنیم که:
1- میخواهید در پنج یا ده سال دیگه در چه جایگاه شغلی و کاری و زندگی باشید؟
2- آینده دور و نزدیکتان را با چه میزان درآمد پیشبینی میکنید؟
3- آیا نسبت به امروزتان متفاوت عمل میکنید یا که همین کارهای همیشگی روزمرهتان را ادامه خواهید داد؟
پاسخ به تمام این پرسشها در تعیین اهداف بلند مدت و کوتاه مدت خلاصه میشود. و لازم است بدانید بدون داشتن یک برنامه دقیق و منظم قادر نخواهید بود تابلوهای مسیرتان را به خوبی تشخیص دهید.
اگر میخواهید آیندهای موفقتر از امروزتان داشته باشید، باید ریتم زندگیتان را با توجه به اهدافتان تغییر دهید. تعیین اهداف درست، میزان موفقیت شما را در آینده بلند مدت تضمین میکند.
اهمیت تعیین اهداف در زندگی:
با تعیین هدف میتوانید راه را برای رسیدن به خواستههایتان پیدا کنید. اهداف کوتاه مدت به ما یادآور میشوند که اگر به دنبال نتایج بزرگ هستید، کارهای کوچک را به درستی انجام دهید. اما شرط نتیجهبخش بودن اهداف کوتاه مدت فقط در استمرار و تداوم خلاصه میشود.
حتی شما میتوانید اهداف کوتاه مدت روزانه و یا هفتگی برای خودتان تعیین کنید. همین قدمهای به ظاهر کوچک به اثربخشترین نتایج بزرگ ختم میشود.
بدین ترتیب توجه به عادتهای روزانه یک قدم خیلی بزرگ برای رسیدن به هدف مورد نظر است. وقتی عادت کنید که هر روز انتخابهای کوچک درستی داشته باشید، تأثیرات بسیار مهم آن را خواهید دید.
فراموش نکنید! این عادت های کوچک هستند؛ که تغیرات بزرگ رو بوجود میاورند!
تفاوت بین اهداف بلند مدت و کوتاه مدت چیست؟
برای آشنایی با تفاوت بین اهداف بلند مدت و کوتاه مدت، اجازه دهید با یک مثال شروع کنیم.
اهداف کوتاه مدت همانطور که از نامش پیداست، نتایج زودهنگامی را به دنبال دارد. برای نمونه به پایان رساندن یک دوره آموزشی مدیریتی را میتوان یک هدف کوتاه مدت دانست. به دنبال آن شرکت و قبولی در یک آزمون استخدامی در حوزه مدیریتی یک هدف بلند مدت است که به واسطه همان دورههای آموزشی در ذهن فرد ایجاد میشود.
حتی میتوان اهداف کوتاه مدت را به بخشهای کوچکتری تقسیم کرد.
برای مثال اگر میخواهید یک دوره آموزشی را با موفقیت پشت سر بگذارید، باید به طور منظم در کلاسها شرکت کنید و اطلاعاتتان را به روزرسانی کنید. همین به روزرسانی اطلاعات آموزشی به عنوان یک عادت روتین روزانه برای فرد تعیین میشود.
رویکردهای تعیین اهداف کوتاه مدت و بلند مدت:
تعیین اهداف بلند مدت و کوتاه مدت در توسعه فردی و حرفهای شما بسیار تاثیرگذار است. برای تعیین اهداف رعایت یک سری نکات الزامی است. در این بخش به تکنیکهای مرتبط با تعیین اهداف اشاره میکنیم:
1- نحوه تعیین اهداف کوتاه مدت
شناسایی اهداف کوتاه مدت با توجه به شناخت نقاط قوت و ضعف شخصیتی و مهارتهای شما تعیین میشود. علایقتان را ارزیابی کنید و با توجه به دانش و مهارت اهداف مناسبتان را تعیین کنید.
2- بررسی پیشرفت های روزانه
اهداف کوتاه مدت با پیشرفت روزانه حاصل میشود. به طوری که شما باید نسبت به انجام کار یا اقدامی مشخص، پیشرفت روزانه خود را مورد بررسی قرار دهید. هدفگذاری در بازههای زمانی کوتاه به صورت هفتگی یا ماهانه نتایج شگفتانگیزی را در بلند مدت به همراه دارد.
3- استفاده از اصول SMART
اصول SMART به عنوان یک روش ساختارمند برای تعیین اهداف بلند مدت و کوتاه مدت حائز اهمیت است. شما میتوانید با تکنیک SMART اهداف خود را به صورت واضح و روشن تعریف کنید. مفهوم SMART یک کلمه اختصاری است که از حروف اول ویژگیهای اساسی برای تعیین اهداف استفاده میشود. درواقع SMART مخفف مفاهیم زیر است:
اهداف واضح – Specific
زمانی که هدفی برای خودتان تعیین میکنید باید کاملاً واضح و روشن باشد. در این مرحله خواستههایتان را مشخص کنید. چه میخواهید! از کجا میخواهید شروع کنید! و به چه چیزی میخواهید برسید! به مراتب درک صحیح از تعیین اهداف شفاف باعث میشود که مسیر را معقولانه طی کنید.
چه “کسب و کارها” و “افرادی” باید در دوره “ام بی ای” (MBA) حضور داشته باشند؟ (کلیک کنید)
اهداف قابل اندازهگیری – Measurable
اهداف باید قابل اندازهگیری باشند. بدین معنا که بتوانید پیشرفتتان را ارزیابی و مشاهده کنید. البته این موضوع با حفظ انگیزه و استمرار در تعقیب اهداف به واسطه تدابیر مثبت امکانپذیر میشود. همچنین در صورت نیاز و برای رسیدن به پیشرفت زودهنگام، میتوانید قابلیت تغییر در مسیر و رویکرد برنامهریزیهایتان را ایجاد کنید.
اهداف قابل دستیابی – Achievable
قابل دستیابی بودن اهداف از دیگر نکات قابل توجه است. به مراتب اهداف انتزاعی یا مبهم که با شرایط و امکانات شما جور نیست، غیر قابل دسترس هستند. در نتیجه شما باید با توجه به شرایط، منابع، بودجه و به طور کلی امکانات موجود، اهداف قابل اجرا داشته باشید.
اهداف مرتبط – Relevant
هدفهای کوتاه مدت شما باید با اهداف بلند مدتتان سازگاری و همخوانی داشته باشد. برای نمونه اگر جایگاه شغلی مدیریت را به عنوان یک هدف بلند مدت انتخاب کردید. باید اهداف کوتاه مدت شما شامل شرکت در کلاسهای مدیریت یا افزایش اطلاعات در این حوزه باشد.
تعیین اهداف در زمانبندی مشخص – Time-Bound
هر هدفی باید یک زمان مشخص برای دستیابی داشته باشد. درواقع باید تعیین کنید که در چه بازه زمانی میخواهید به هدفتان برسید. درواقع بهینه سازی زمان و اولویتبندی وظایف برای دستیابی به اهداف بسیار کلیدی است.
4- اهداف و اولویتها
معمولاً آنچه که در هر برنامهای مشخص میشود، تعیین اولویتها است. اگر اهداف کوتاه مدت را به بخشهای کوچکتری تقسیم کنید، اولویتها مشخص میشوند.
5- ارزیابی اهداف
در طی روز اهداف کوتاه مدتتان را ارزیابی کنید. البته بررسی پیشرفت تدریجی در تکنیک SMART هم آورده شده است. ارزیابی اهداف به شما کمک میکند که در پایان روز یا هفته پیشرفت تدریجیتان را مشاهده کنید. حتی میتوانید از قانون برتری خفیف استفاده کنید. قانون برتری خفیف به شما این اطمینان را میدهد که اگرچه در پایان روز یا هفته نتیجه چشمگیری نخواهید دید. اما مطمئناً در پایان ماه یا سال نتایج خارقالعادهای را از از کارهای روتین روزانهتان مشاهده خواهید کرد.
6- تعیین اهداف بلند مدت
از خودتان بپرسید که اهداف بلند مدت شما چیست؟
رسیدن به جایگاه شغلی بالاتر؟
مهاجرت برای ارتقاء دانش و کسب مهارتهای تازه؟
دستیابی به پستهای ارشد مدیریتی؟
هر هدف بلند مدتی که داشته باشید باید آن را به اجزاء کوچکتر تقسیم کنید. باید از خودتان بپرسید که چطور میتوانم امروز یک قدم به سمت خواسته بلند مدتم بردارم!
در مقدمه اشاره کردیم که اگر میخواهید به جایگاه بالای مدیریتی برسید از همین امروز میتوانید با ثبتنام در دورههای مدیریت کسب و کار یک قدم خیلی بزرگ به سمت خواستهتان بردارید. شرکت در دورههای مدیریتی یک پیشرفت تدریجی در قالب هدف کوتاه مدت برای رسیدن به یک هدف بزرگتر یا همان جایگاه مدیر ارشد است.
تعادل کار و زندگی: راهکارهای عملی برای زنان شاغل
تکنیکهای تعیین اهداف به صورت یک فرایند کلیدی:
تعیین اهداف تجاری یک پروسه تدریجی برای دستیابی به موفقیتهای بزرگتر است.
برخی از تکنیکها و رویکردهای مفید برای تعیین اهداف عبارتند از:
هدفهای هوشمند – SMART Goals
این رویکرد با تعیین اهداف واضح، قابل اندازهگیری، قابل دستیابی، مرتبط و زمانبندی شده به شما کمک میکند تا اهداف خود را به صورت دقیق تعریف کرده و اجرایی کنید.
تجزیه و تحلیل اهداف – SWOT Analysis
با تجزیه و تحلیل نقاط قوت، ضعفها، فرصتها و تهدیدهای شخصی یا حرفهای، افراد میتوانند اهداف خود را بر اساس شناخت دقیقتری از وضعیت فعلی تعیین کنند.
ایا میخواهید برای کسب و کار خودتون، یک بوم کسب و کار داشته باشید؟(کلیک کنید)
برنامهریزی به صورت معکوس – Backward Planning
در این رویکرد شروع از هدف نهایی و به صورت معکوس به سمت هدفهای کوچکتر است. رویکرد معکوس به شما کمک میکند تا مسیر دستیابی به اهداف را بهینهتر تعیین کنید.
تجسم ذهنی- Visualization
تصویرسازی، افراد را به سمت دستیابی اهداف یاری میدهد. علاوه بر آن تصویرسازی ذهنی اهداف، احساسات مثبت را تقویت کرده و انگیزه را در فرد افزایش میدهد.
تقسیم به بخشهای کوچکتر-Chunking
اهداف را به بخشهای کوچکتر تقسیم کنید تا بتوانید مدیریت بهتری روی زمانبندی نتایج داشته باشید. این رویکرد به شما کمک میکند تا رسیدن به اهداف بزرگ برایتان به راحتی امکانپذیر شود.
پذیرش مسئولیت – Accountability
اشتراکگذاری اهداف با دیگران و تعیین انتظارات قابل پیشبینی، قدرت مسئولیتپذیری شما را بالا میبرد. بدین ترتیب با مسئولیتپذیری بیشتری برای دستیابی اهدافتان اقدام خواهید کرد.
بررسی دورهای – Regular Review
اهداف را به صورت دورهای مرور کنید و از پیشرفت خود آگاه شوید. این موضوع به شما کمک میکند تا نیاز به تغییر مسیر یا تنظیم اهدافتان را بهتر تحلیل کنید. استفاده از ترکیب تمام تکنیکهای گفته شده باعث تعیین اهداف دقیقتر شده و مسیر را برای رسیدن به اهداف مورد نظر سادهتر میشود.
تنظیم اهداف کوتاه مدت برای رسیدن به اهداف بلند مدت:
1- برنامهریزی مرحله به مرحله
اجازه دهید خیالتان را راحت کنیم، بدون داشتن برنامهریزی رسیدن به هدف کمی سخت میشود. چون زمانی که بی برنامه باشید قاعدتاً فرایند رسیدن به اهدافتان با مشکلاتی همراه خواهد بود. داشتن یک برنامهریزی مشخص، نظم رسیدن به اهدافتان را تعیین میکند. اینکه در چه بازه زمانی میخواهید به هدفتان برسید! چه اقداماتی را باید برای رسیدن به خواستهتان عملی کنید! چه مقدار بودجهای را میخواهید برای رسیدن به هدف تان هزینه کنید! پاسخ به تمامی این پرسشها در یک برنامهریزی مشخص و منسجم خلاصه میشود.
2- استراتژیهایی برای حفظ انگیزه و پیگیری پیشرفت
وقتی هدفی ندارید، انگیزه برای انجام دادن کاری را هم ندارید. درواقع انگیزه و اقدام به عمل، دو عنصر جداییناپذیر هستند. یکی از راهکارهای حفظ انگیزه، فکر کردن به نتیجه پایانی است. تصور کنید که هدف شما داشتن یک بدن ورزشکاری است. همین تصویر ذهنی از اندامی ورزیده به شما کمک خواهد کرد تا هر روز ورزش کنید و قدمی برای رسیدن به هدفتان بردارید. بی تردید اگر مشتاق رسیدن به هدفتان باشید، ناخودآگاه برای رسیدن به هدف انگیزه هم خواهید داشت.
از جمله استراتژیهای حفظ انگیزه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تعیین اهداف ملموس
- تجزیه کردن اهداف به دستاوردهای کوچک
- در نظر گرفتن تغییرات جدید و چالشها به عنوان فرصتهای طلایی
- استفاده از برنامهریزی مؤثر برای بهبود قابلیتها و تواناییهای شخصی
- استفاده از تجربیات مثبت گذشته به عنوان منبع الهامگیری
- ارتباط با افراد مشتاق و حمایتکننده
3- روشهایی برای سنجش پیشرفت
برای ارزیابی میزان پیشرفتتان میتوانید فهرستی از روشهای رسیدن به هدفتان تهیه کنید. برای نمونه اگر میخواهید به یک جایگاه عالی مدیریتی برسید. باید راههای رسیدن به هدف را مشخص کنید. شرکت در دورههای آموزشی، تهیه منابع و اطلاعات مدیریتی به روز شده، ارتباط با مطرحترین کارآفرینان و مدیران و مواردی از این قبیل. به مراتب تهیه یک فهرست و ارزیابی اقداماتی که برای رسیدن به خواستهتان انجام دادید، نتایج چشمگیری به همراه خواهد داشت.
4- استفاده از تکنولوژی و اپلیکیشنها برای پشتیبانی از تعیین اهداف
با بهرهمندی از ابزارهای کاربردی میتوانید به سادهترین شکل ممکن اهدافتان را رصد کنید. این ابزارها از امکانات مختلفی مانند اپلیکیشنهای تعیین اهداف، اپلیکیشنهای مدیریت زمان و … به شما کمک میکند تا اهدافتان را پیگیری کنید. حتی به شما کمک میکند تا برنامههای عملیاتی ویژهای را برای دستیابی به اهدافتان برنامهریزی کنید. بدین ترتیب میتوانید فرایند تعیین اهدافتان را بهبود بخشید.
5- تجدید نظر و تطبیق اهداف با شرایط زندگی
اهداف شما باید با شرایط زندگی، امکانات، منابع و موقعیت شما همخوانی داشته باشد. در نظر گرفتن چنین مواردی، هدف شما را واقعیتر و قابل دسترستر خواهد کرد. در نتیجه بازنگری و تغییر اهداف شخصی و حرفهای به منظور سازگاری بیشتر با شرایط جدید را باید در نظر داشته باشید. این فرایند به شما کمک میکند تا با تغییرات اجتماعی، اقتصادی و یا فردی اهدافتان را بهینه کنید.
6- چگونگی انعطافپذیری در برابر تغییرات
در تعیین اهداف کوتاه مدت و بلند مدت، انعطافپذیری شامل توانایی تغییر اهداف، تطابق اهداف با شرایط غیر قابل پیشبینی و پذیرش تغییرات موجود میشود. این نگاه شما را قادر میسازد تا در مسیر تعیین شده، با تغییرات مواجه شده و بهبودی پایداری در مسیر رسیدن به اهداف خود داشته باشید.
✅ نتیجهگیری
تعیین اهداف کوتاه مدت به شما کمک میکند تا به سرعت پیشرفت کنید و انگیزه خود را حفظ کنید. این اهداف میتوانند به عنوان گامهای کوچک در جهت دستیابی به اهداف بلند مدت در نظر گرفته شوند. از سوی دیگر اهداف کوتاه مدت نقطه پرگار شما برای دستیابی به چشمانداز بزرگتر است. در نهایت رسیدن به اهداف کوتاه مدت و بلند مدت مستلزم استمرار، تداوم و پیشرفت تدریجی است. هر دو نوع هدف باعث تعهد و راهنمایی در مسیر موفقیت شما میشوند.
سؤالات متداول تعیین اهداف بلند مدت و کوتاه مدت:
با تعیین اهداف ملموس و تحلیل پیشرفت هفتگی و ماهانه.
با جشن گرفتن از دستاوردهای کوچک و تغییر اهداف به صورت دورهای برای رسیدن به هدف بلند مدت.
بررسی اولویتها و تعیین چالشها، تجزیه و تحلیل زمان و منابع مورد نیاز.
دیدگاهتان را بنویسید